Κοινότητα
Γαϊδουράς
Γαϊδουράς
Τάκης Χαρ. Ττοφιάς
Αρβέλλας 8
Συν. Άγιος Ιωάννης
6051 Λάρνακα
24634346, 99654780 / –
–
Τοποθεσία
Το χωρίο βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της πεδιάδας της Μεσαορίας και εντοπίζεται περίπου 17 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αμμοχώστου.
Ασχολίες
Κυριαρχούσε η μονοκαλλιέργεια των σιτηρών και σε πιο μικρή κλίμακα η καλλιέργεια βαμβακιού. Ήταν ανεπτυγμένη και η κτηνοτροφία.
Ονομασία
Σε χάρτη της περιόδου της Ενετοκρατίας του 1542 μ.Χ εντοπίζεται καθαρά το όνομα Γαδουράδες (gadurades). Πιστεύεται ότι η ονομασία προήλθε από το πιο πάνω τοπωνύμιο είτε επειδή υπήρχε σταθμός γαϊδουριών είτε επειδή υπήρχε εκτροφείο γαϊδουριών. Μια άλλη εκδοχή της ονομασίας του χωριού με βάση την παράδοση θέλει το χωριό να σχετίζεται με τον Άγιο Σπυρίδωνα, Επίσκοπο Τριμυθούντος. ‘Όταν τον κάλεσαν να λάβει μέρος στην 1η Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ.Χ. λόγω του ότι ο Άγιος ήταν αγγράμματος δεν τον θεωρούσαν κατάλληλο για να παρευρεθεί στη σύνοδο. Γι’ αυτό το βράδυ όταν στάθμευσε στην περιοχή αυτή του έσφαξαν τα γαϊδούρια του. Ο Άγιος όμως τα ζωντάνευσε θαυματουργικά και μπόρεσε να συνεχίσει το ταξίδι του.
Μετονομασία χωριού
Σύμφωνα με ιστορικές πηγές (Παπαπολυβίου, 1996) η ονομασία Νέα Σπάρτη δόθηκε από τον Σπύρο Ματσούκα. Όταν αυτός διενεργούσε Παγκύπριο έρανο το 1904 ως το 1906 συγκινημένος από την προσφορά και την ανταπόκριση των κατοίκων του χωριού εισηγήθηκε όπως αλλάξει το όνομα του χωριού με το ελληνοπρεπέστατο Νέα Σπάρτη. Η εισήγηση αυτή έγινε και επίσημα αποδεκτή χρόνια μετά το 1974.
Εκκλησίες
Η ανοικοδόμηση της εκκλησίας άρχισε το 1906 και ολοκληρώθηκε το 1927.
Άξιον αναφοράς είναι και η καταγωγή του γνωστού λαϊκού ποιητή Νεόφυτου Χ. Μαυρίδη, ο οποίος άρχισε και τελείωσε το μεγάλο του έργο στην κοινότητα μας.