Κοινότητα
Άρσος Λάρνακας
Άρσος Λάρνακας
Γιώργος Ευαγγέλου
–
99627130
–
Το Άρσος είναι χωριό της επαρχίας Λάρνακας που σήμερα είναι κατεχόμενο. Βρίσκεται στη νότια πεδιάδα της Μεσαορίας, ανάμεσα στις κοινότητες Τρεμετουσιάς και Λύσης. Μέχρι το 1974 το χωριό ήταν μεικτό, κατοικημένο από Ελληνoκύπριους και Τουρκοκύπριους, ενώ η συνύπαρξή τους, μέσα στον χρόνο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ειρηνική, πλην κάποιων εξαιρέσεων. Ζούσαν σε κοινές γειτονιές, δούλευαν μαζί, είχαν εμπορικές συναλλαγές και κοινές κοινωνικές εκδηλώσεις. Σήμερα, το χωριό αποτελεί μεγάλη τουρκική στρατιωτική βάση.
Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού του 1973 της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, o αριθμός των κατοίκων του Άρσους
ήταν 696, εκ των οποίων, περίπου, το 55% ήταν Ελληνοκύπριοι και το
45% Τουρκοκύπριοι.
Κύριες ασχολίες και πηγές εσόδων των κατοίκων του Άρσους ήταν η
γεωργία, η κτηνοτροφία και η καλλιέργεια αμπελιών.
Η εκκλησία του Άρσους, στολίδι για την κοινότητα, ήταν αφιερωμένη στην Παναγία Ελεούσα και γιόρταζε στις 21 Νοεμβρίου. Μετά την τουρκική εισβολή του 1974, η εκκλησία μετατράπηκε σε στρατιωτικό κοιτώνα. Σήμερα, έχει εγκαταλειφθεί από τον στρατό και παρουσιάζει την όψη ερειπίου. Έξω από το χωριό βρίσκεται εξωκκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Φημιανό. Το δημοτικό σχολείο του χωριού ήταν δυδιδάσκαλο με συνολικό αριθμό μαθητών γύρω στους 50 μαθητές.
Το όνομα «Άρσος» πιστεύεται ότι προέρχεται από τη λέξη «άλσος» (μικρό δάσος), πιθανώς γιατί στο χωριό είχε πολλά δέντρα. Σύμφωνα με τη μυθολογία, στο «Άλσος» η θεά Αφροδίτη συναντούσε τον Άδωνη. Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως αξιόλογα ευρήματα: αγάλματα από ασβεστόλιθο, αρχαία ερείπια, θραύσματα επιγραφών κ.ά., τα οποία κοσμούν τα Αρχαιολογικά Μουσεία Λευκωσίας και Λάρνακας.
Σήμερα οι κάτοικοι του κατεχόμενου χωριού Άρσους βρίσκονται διάσπαρτοι στο νησί.